//
je leest...
Uncategorized

Enders Game, sciencefiction in real life.


In Enders Game, het eerste deel uit een reeks fantastische (sciencefiction) boeken, redt een groep kinderen de wereld, onder leiding van de dan 9-jarige Ender. De op en top getrainde kinder elitetroep denkt lekker te oefenen in een World of Warcraft game voor de grote taak die hun, in een verre toekomst, te wachten staat en slacht ondertussen rucksichtlos een stam af. Rare sciencefiction in 1977, een snel groeiende en interessante studierichting in 2009.


Het is een utopisch boek. Utopisch omdat de waarden van morgen worden beschreven: het respect en de aandacht van de zwerm. “They didn’t need money, they needed respect, and that they could earn. With false names, on the right nets they could be anybody”. Prachtig omdat het de kern raakt van de paradigmaverschuiving van oppotten (geld, groei) naar ontpotten (aandacht, delen) en dit wel eens de fundamentele verandering in ons denken over de economie kan zijn.

Een schrijnend boek ook. Omdat de kindsoldaten, nadat ze klaar zijn dan met het spelenderwijs uitmoorden van een eng volk, doorkrijgen dat de simulatie geen spel was maar werkelijkheid. En wegkwijnen van twijfel en schuldgevoel. Heerlijk omdat het (misschien) toch nog goed komt. En de Queen of Hyves gered blijkt. Hyves is een van de verschroeide planeten en de koningin de bron van honing en hoop, de bron van de buzz. Ja, Hyves, de hype van 2008.

Een fantastisch en visionair boek omdat Scott Card dit schreef in 1977, jaren voor Google, decennia voor hyves of buzz-marketing en eeuwen voor het serieus doorbreken van het serious gamen.

http://www.typetopia.com

Een voorspellend boek ervoer ik aan den lijve, toen ik gisteren mee mocht testen in een game voor kinderen van 8 tot 10. Want wie wil er nou niet spelen dat je negen bent en ondertussen eindelijk leert tiepen met tien vingers?

Justien Marseille,

trendanalist@thefutureinsitute.nl
twitter: http://www.twitter.com/jhmarseille

Enders Game

spelen dat je negen bent en ook nog leren

http://www.typetopia.com/welcome

Over justienmarseille

Justien Marseille http://nl.linkedin.com/in/justienmarseille www.twitter.com/jhmarseille www.thefutureinstitute.nl

Reacties

Een gedachte over “Enders Game, sciencefiction in real life.

  1. He Justien, leuk dit te lezen! had het net vorige week met Chiel nog over Ender’s Game.Het eerste boek was fantastisch, maar na de vervolgen gelezen te hebben, voelde het vooral ook heel erg als een opmaat. Een opzetje om de andere boeken écht tot hun recht te laten komen. Prachtig!

    Geplaatst door Juliette | 26 maart 2009, 23:28

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: