//
je leest...
feminisering, marktmarxisme, meritocratie, ooit, toekomstmachine

De toekomst is voorspelbaar


De toekomst is voorspelbaar.

“Word beetje moe van alle financials die zeggen: met de wijsheid van nu was het toen een fout: http://bit.ly/cQ0Opo” twitterde Bas van de Haterd. ‘Eens’ klonk het instemmend. Onzin. Gaf zelfs een insider ruiterlijk toe. Men wist het wel.

Men wilde het niet weten, sloot zich af voor de signalen van denkers als Achterhuis en Bernard Lietaer die in “Rijk van schaarste’ en “De toekomst van geld’ en de gang van zaken betwijfelde en de twijfels onderbouwden. Er waren er genoeg. Ook ik was een van de mensen die als rariteit in directiekamer en culture club mocht komen verhalen over  mogelijke andere toekomsten. als rariteit en entertainer in het beste geval. als regelrechte vijand van de eigen werkelijkheid in het ergste.

Cognitieve dissonantie noemt men dat. De gewoonte om dingen die  afwijken van ons eigen idee over de werkelijkheid, te bagatelliseren, voor gek te verklaren of te verketteren. Gek wordt zo snel gekker. Dit wordt versterkt door de selectieve perceptie, de neiging tot het uitvergroten van dat wat onze aandacht heeft. Gek wordt gekker en normaal normaler. Samen leidt het tot gevaarlijke collectieve blindheid en zelfs onnozelheid. Een verkokerde blik op de werkelijkheid.  Een strategie die ieder gezond mens hanteert om niet gek te worden van het aantal keuzen. Een houding die niet past bij mensen die uitzonderlijk veel poen, prestige en pret ontvangen voor verdiepen en het geven van sturing. Oftewel. Natuurlijk mag de burger verwachten dat de hypotheek van veiligste bank, geen woekerhypotheek is. Ook mag hij verwachten dat de man die miljoenen krijgt voor het uitzetten van een verantwoordelijke koers van die bank, zich boven zijn eigen verkokerde zienswijze verdiept in de materie.

Dat nu af doen met ‘we konden het niet weten” is griezelig. Net zo griezelig als de steeds vaker gehoorde uitspraak

‘we kunnen de toekomst niet voorspellen’.

Want dat kunnen we wel.

Het bij elkaar komen van inzichten op het gebied van individueel- en groepsgedrag, de reken en opslagcapaciteit maakt dat we die de onderlinge verbanden en gevolgen tussen wat iemand ergens hardop denkt en de kracht en richting waarmee dit idee  vorm krijgt kunnen we, nu al, volgen en voorspellen.

Het prachtige Twitter Code Storm , een verbeelding van conversaties rond de ontstaansgeschiedenis van twitter wordt dit duidelijk,  het toont de energie die op bepaalde momenten vrijkomt . Vroeger  als individuele  evenementen  te klein om waar te nemen, maar nu, gebundeld,  zo helder als de sterrenhemel waarop men de wereldzeeën bezeilde voor de satellieten.

Samen met alle opgeslagen geschiedenis, de reputatie der waarschijnlijkheden, zullen we zeer  genuanceerde beelden kunnen vormen van wat zich waar af gaat spelen. Waar welke nood is, en waar capaciteit overschiet.

Het is een enge gedachte. Het is voorbij God.

Het zou  betekenen dat we niet meer  over-produceren in de hoop te verkopen, maar slechts dat daar produceren waar behoefte is. Dat zou kunnen betekenen dat we geen energie meer verliezen aan het vermijden van alles, maar gericht kunnen werken aan het optimaliseren van wat we kunnen. Dat zou betekenen dat studenten geen lesprogramma meer volgen, maar zich daar waar de vraag zich voordoet voeden met kennis. Niet op grond van de chronologie, maar op grond van de situatie. Altijd, op het gevraagd niveau. Een zorgdossier dat mij aanspreekt in pippietaal, maar tegen de arts praat in dokterslatijn.

Door het aanzwengelen van de grote rekenmachine vergaderen we straks geen dag meer over  de pensioenleeftijd omdat we weten welke beroepen en mensen door welke ziekten niet meer in staat zijn te doen wat ze deden.

De toekomst is voorspelbaar. De rekenregels zijn onderweg.

Over justienmarseille

Justien Marseille http://nl.linkedin.com/in/justienmarseille www.twitter.com/jhmarseille www.thefutureinstitute.nl

Reacties

Een gedachte over “De toekomst is voorspelbaar

  1. Je brengt onder woorden wat er nog niet is maar wat ik zo voor me zie. En ik ben blij dat je dat doet, ook nu weer, want dat is nodig. Dus dankjewel voor deze mooie en ondanks veel ook bemoedigende woorden want dat doet een mens goed.

    Geplaatst door Jacqueline | 15 februari 2010, 19:30

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: